ostrosłupy
cntrl: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość a, natomiast kąt między
ścianami bocznymi ostrosłupa ma miarę 120o, Oblicz:
a) długość krawędzi bocznej ostrosłupa
b) pole powierzchni bocznej
25 paź 21:30
dero2005:

dane:
a
α = 120
o
d = a
√2
d
2 = 2n
2 − 2n
2cos120
o
2a
2 = 2n
2(1 + 0,5)
a
2 = 1,5n
2
| ⎧ | l2 = hs2 + a24 | |
| ⎩ | l*n = a*hs |
|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | a√3 | |
l = |
| ⇒ krawędź boczna |
| | 2 | |
P
b = 2a*h
s = a
2√2 ⇒ pole bocznej powierzchni
25 paź 22:34