wielomiany
jureł: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy P(x)= x4+2x2−3 jest ona R(x)=
x3 − 2x2+x+2. wyznacz resztę z dzielnia wielomianu W(x) przez przez F(x)= x2−1
25 paź 21:29
pigor: ... , z tw, Bezoute'a i wniosku z niego:
tw. o reszcie np. tak :
W(x)= (x
4+2x
2−3)Q(x)+x
3−2x
2+x+2 i W(x)= (x
2−1)P{x)+
r(x)=?, to
W(−1)= (x
2−1)P{x)+
ax+b = (x
2−1)(x
2+3)Q(x)+x
3−2x
2+x+2 i
i
W(1)= ax+b=x
3−2x
2+x+2 ⇒
−a+b= −1−2−1+2 i a+b= 1−2+1+2 ⇔
−a+b= −2 i a+b= 2 /± stronami ⇔
⇔ 2b= 0 i 2a= 4 ⇔
(a,b)=(0,2) ⇒
r(x)=0x+2=
2 − szukana
reszta.
25 paź 22:54
Eta:
Wystarczy podzielić R(x) przez F(x) i reszta z takiego dzieleniasz
będzie szukaną resztą
(x
3−2x
2+x+2) : (x
2−1) =x −2
−x
3+x
−−−−−−−−−−
−2x
2+2x+2
2x
2−2
−−−−−−−−−
2x −−− szukana reszta
25 paź 23:20
Eta:
π..
skoro b=0 to a=2 ⇒ r(x)= ax+b =
2x
Pozdrawiam
25 paź 23:22
pigor: ... , przepraszam zainteresowanego(ych), za czeski błąd
w ostatniej linijce ; mój automat zaciął się znowu, tym razem
tu :
2b=0 i 2a=4 ⇔
(a,b)= (
2,0) ⇒
r(x)= 2x+0=
2x − szukana
reszta.
25 paź 23:34
Eta:
25 paź 23:35