całki
Bea: cześć

czy mógłby mi ktoś dać jakąś wskazówkę jak obliczyć całki :
∫2
xe
x dx
| | 1 | | 1 | |
W tej drugiej próbowałam podstawić −dt= |
| dx, x2= |
| ale mi nie |
| | x2√1−x2 | | x2+1 | |
wychodzi.
25 paź 21:28
mto: w pierwszej stosujesz wzór
AB=elnAB=eB*lnA i wzór na złożenie
25 paź 21:33
mto: a w 2. to pod pierwiastkiem możesz rozbić na a2−b2=(a+b)*(a−b)
25 paź 21:37
b.: w drugiej można np. podstawić x=sin t
25 paź 21:38
Mila:
| | (2e)x | | (2e)x | |
∫(2e)x dx= |
| +C= |
| +C |
| | ln(2e) | | ln(2)+1 | |
25 paź 21:39
pigor: .., może tak :
| | x2 | | 1−1+x2 | | 1−(1−x2) | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | dx | | 1−x2 | | (√1−x2)2 | |
= ∫ |
| − ∫ |
| dx= arcsinx − ∫ |
| dx= |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
= arcsinx − ∫
√1−x2dx+C= i tę całkę chyba też masz w tablicach ...
25 paź 21:52
Bea: dziękuję
26 paź 09:39