logarytmy
Pomocy: log (x−3) −log(27−x) <= −log5 −1
Wie ktoś moze jak to zrobić ? zrobiłem tak
log
x−327−x * 5 = log
110
nie chce takim sposobem wyjść

Jakaś propozycja ?
25 paź 21:20
Janek191:
Tam jest ≤ czy = ?
25 paź 21:24
Pomocy: ≤ nie wiedziałem jak zrobić ten symbol
25 paź 21:26
Janek191:
Założenia:
x − 3 > 0 ⇒ x > 3
27 − x > 0 ⇒ x < 27
czyli x ∊ ( 3 ; 27 )
oraz
| | x − 3 | |
log |
| ≤ log 5−1 − log 10 |
| | 27 − x | |
| | x − 3 | | 1 | |
log |
| ≤ log |
| − log 10 |
| | 27 − x | | 5 | |
| | x − 3 | | 1 | |
log |
| ≤ log |
| |
| | 27 − x | | 50 | |
25 paź 21:32
Pomocy: Dzięki wielkie za to ,że chciało Ci się tyle pisać

Teraz sobie powinienem poradzić
25 paź 21:33
Janek191:
cd.
| 50*( x − 3) − (27 − x) | |
| ≤ 0 |
| 50*( 27 − x) | |
| 50 x − 150 − 27 + x | |
| ≤ 0 |
| 50*( 27 − x) | |
| 51 x − 177 | |
| ≤ 0 |
| 50*( 27 − x) | |
(51 x − 177)*50*( 27 − x) ≤ 0 / : 50
(51 x − 177)*( 27 − x) ≤ 0
| | 24 | | 8 | |
x1 = 3 |
| = 3 |
| x2 = 27 |
| | 51 | | 17 | |
=================
jak się nie pomyliłem
25 paź 21:41
Janek191:
A jednak się pomyliłem na końcu
25 paź 21:45
Pomocy: Dzięki bardzo , chyba gdzieś jest błąd bo odp. to x nalezy od (3 ,
5917 ) .
Znajde go i poprawie
25 paź 21:47
Janek191:
Miało być
| | 8 | | 8 | |
x ∊ [ ( − ∞ ; 3 |
| ) ∪ ( 27 ; + ∞) ] ∩ ( 3; 27 ) = ( 3 ; 3 |
| ) |
| | 17 | | 17 | |
25 paź 21:57
Janek191:
Miało być
| | 8 | | 8 | |
x ∊ [ ( − ∞ ; 3 |
| ) ∪ ( 27 ; + ∞) ] ∩ ( 3; 27 ) = ( 3 ; 3 |
| ) |
| | 17 | | 17 | |
25 paź 21:58
Janek191:
Miało być
| | 8 | | 8 | |
x ∊ [ ( − ∞ ; 3 |
| ) ∪ ( 27 ; + ∞) ] ∩ ( 3; 27 ) = ( 3 ; 3 |
| ) |
| | 17 | | 17 | |
25 paź 21:58
Pomocy: dzięki
25 paź 22:00
Janek191:
Chyba powinno być :
25 paź 22:04