matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
zzzz:
lim sin3xctg5x x→0
25 paź 20:42
ICSP:
3
5
25 paź 21:05
Janek191:
sin 3x
cos 5x
5x
f(x) = sin 3x*ctg5 x =
*3x*
*
=
3x
sin 5x
5x
sin 3x
5x
3
=
*cos 5x*
*
3x
sin 5x
5
więc
3
3
lim f(x) = 1*1*1*
=
5
5
x →0
25 paź 21:15