Dane są punkty A(-1, 1) i B(5, -1). Na symetralnej odcinka AB znajdź taki punkt
Col.: Dane są punkty A(−1, 1) i B(5, −1). Na symetralnej odcinka AB znajdź taki punkt C, dla którego
pole trójkąta ABC jest równe 30. Następnie oblicz obwód trójkąta ABC. Proszę o pomoc i w miarę
możliwości, szczegółowe wytłumaczenie. Z góry dziękuję
25 paź 20:37
Mila:

|AB|=
√22+62=
√40=2
√10
| | 30 | | 30*√10 | |
h= |
| = |
| =3√10 |
| | √10 | | 10 | |
h=3
√10
=======
| | −1+5 | | 1+(−1) | |
S=( |
| , |
| )=(2,0) środek odcinka AB |
| | 2 | | 2 | |
Symetralna dzieli AB na połowy i jest prostopadła do AB.
Symetralna odcinka jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka.
Skorzystamy z drugiej własności:⇔
P(x,y) dowolny punkt symetralnej.
√(x+1)2+(y−1)2=
√(x−5)2+(y+1)2 /
2
po przekształceniach (wykonaj sam)
s: y=3x−6
C=(x
c,y
c) wsp. szukanego punktu, C∊s
C=(x
c,3x
c−6)
|SC|=
√(xc−2)2+(3xc−6−0)2=h ⇔
√(xc−2)2+(3xc−6−0)2=3
√10 /
2
(x
c−2)
2+(3x
c−6−0)
2=9*10
dokończysz ?, otrzymasz 2 rozwiązania
25 paź 22:31
===:

|AB|=
√4+36=2
√10
30=0,5h*2
√10 ⇒ h=....
h jest jednocześnie odległością punktu C od prostej przechodzącej przez A i B
25 paź 22:32
Col.: Dzięki za odpowiedź. Ale mam jeszcze pytanie: skąd dokładnie wzięło się y=3x−6? 3 to
współczynnik kierunkowy, wnioskując po odpowiedziach z innych stron dotyczących zadania, ale
skąd się tam wziął i czym dokładnie jest −6? Są to niestety jedyne elementy, których nie
rozumiem w tym zadaniu.
25 paź 22:58
Mila:
Masz tam napisane : "po przekształceniach...
Podnieś obie strony do kwadratu, wykonaj potęgowanie (Wzory skróconego mnożenia),
y=3x−6 to równanie symetralnej odcinka − to prosta
25 paź 23:09
Mila:
25 paź 23:10