| 3 | ||
jest równy | . Oblicz długości przyprostokątnych tego trójkąta | |
| 4 |
1)
x2=172−82
x=15
| 15 | ||
sinα= | ≈0,882 −> α=62o
| |
| 17 |
| 3 | x | ||
= | |||
| 4 | y |
| 3 | ||
x= | y
| |
| 4 |
| 9 | ||
y2 + | y2=10000
| |
| 16 |
| 25 | |
y2=10000
| |
| 16 |
| 3 | ||
x= | y
| |
| 4 |
| 160000 | ||
y2= | ||
| 25 |
| 3 | ||
x= | y
| |
| 4 |
| 400 | ||
y= | =80
| |
| 5 |
| 3 | ||
x= | *80=60
| |
| 4 |
już poprawiam
| 15 | ||
sinα= | ||
| 17 |
| 8 | ||
cosα= | ||
| 17 |
| 15 | ||
tgα= | ||
| 8 |
| 8 | ||
ctgα= | ||
| 15 |