przygotowanie do agh
Evil: Znajdź równanie stycznej l do okręgu C o równaniu
x2+y2−4x+6y−12=0
w punkcie A(6, 0).
Napisz równanie okręgu symetrycznego do okręgu C względem
prostej l
Potrzebuje samej odpowiedzi, zadanie che zrobić sam
25 paź 20:34
Eta:
1/ o: (x−2)2+(y+3)2=25
punkt A(6,0) ∊ tego okręgu , bo .....
zatem styczna w punkcie A ma równanie: (xA−2)(x−2)+(ya+3)(y+3)=25
dokończ.........
2/ brak danych w treści
25 paź 20:40
Janek191:
x
2 + y
2 − 4 x + 6 y − 12 = 0 A = ( 6; 0)
( x − 2)
2 − 4 + ( y + 3)
2 − 9 − 12 = 0
( x − 2)
2 + ( y + 3)
2 = 5
2
S = ( 2; − 3) r = 5
Odp. Równanie prostej l :
Równanie okręgu symetrycznego względem l :
( x − 10)
2 + ( y − 3)
2 = 25
25 paź 20:53
Eta:
Achh sorry ( nie doczytałam w treści prostej "l"
25 paź 20:56