arc
Maciek: Wytłumaczenie gotowego zadania.
Witam, siedzę już 30min nad zadaniem i staram się wykombinować dlaczego tak, a nie inaczej − i
nie potrafię! Staram się to zrozumieć na wszystkie sposoby, ale po prostu nie potrafię! Będę
wdzieczny, jak ktoś mi pomoże.
Tutaj jest zadanie:
http://screenshooter.net/100278905/pxjpofk
Nie rozumiem tego podstawienia za cholerę! Wiem, że arc to odwrotność danej funkcji, ale tutaj
po prostu tego nie rozumiem. Tak samo, nie wiem dlaczego autor zadania w trakcie rozwiązywania
po podstawieniu "zapomniał" o cosinusie.
Będę mega zobowiązany za pomoc
25 paź 20:32
PW: Niczego nie zapomniał, na razie zajął się wyrażeniem arcctg(−2), które oznaczył jako a.
Wyliczył stąd na podstawie definicji, że
ctga = −2,
skąd
(1) cosa = −2 sina.
cosa jest to liczba, której szuka: cosa = cos(arcctg(−2)).
Dalej spostrzegł, że równość (1) pozwala w prosty sposób wyliczyć cosa (wykorzystuje jedynkę
trygonometryczną).
Pytanie do rozstrzygnięcia − czy nie zbyt prosto, bo odpowiedzi są dwie (dodatnia lub ujemna),
czy też trzeba się na jedną z nich zdecydować. Po drodze było "niebezpieczne podnoszenie do
kwadratu".
25 paź 21:23
Maciek: Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie tutaj jest problem, ponieważ nie cosa = cos(arcctg(−2)) tylko w proponowanym
rozwiązaniu jest cota= cos(arcctg(−2).
To jest jedyna linijka, której nie rozumiem w całym zadaniu, dalsze podstawienia etc,
oczywiście rozumiem − ale samego podstawienia już nie.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź
25 paź 21:30
PW: Nic takiego nie ma w tym rozwiązaniu, we fragmencie widocznym na ekranie.
25 paź 21:44
Maciek: rozumiem, ze cos a = −2sin a , można przekszalcic do cos a = −2arcctg a cos a
nie wiem, jak liczba (−2) zamienila się z a. Czy jest na to jakiś wzór?
25 paź 21:59
Maciek: Może inaczej, szukałem tutaj podobnych zadań do moich, może ktoś dysponuje linkiem

Pierwszy raz natrafiłem na problem, przy którym nawet jak siedzę sporą ilość czasu, to nie
potrafię tego ogarnąć.
Dzieki za pomoc!
26 paź 08:44
Maciek: Nie ważne, skumałem to
26 paź 09:01