sda
algebra: Dlaczego działan wewnętrznych w zbiorze A = {a, b, c}
jest 39 ?
25 paź 19:43
PW: Działanie wewnętrzne każdej parze z A×A przyporządkowuje pewien element ze zbioru a.
Par uporządkowanych jest 3·3 = 9. Wszystkich funkcji przekształcających zbiór 9−elementowy w
zbiór 3−elementowy jest jak wiadomo 39.
25 paź 19:58
Hurwitz: a≠b, b≠c, a≠c
25 paź 19:59
algebra: Wszystkich funkcji przekształcających zbiór 9−elementowy w
zbiór 3−elementowy jest jak wiadomo 39.
Nie rozumiem tego zdania. Powstały pary (a,a)(a,b)(a,c)(b,b)(b,a)....... i jest ich 9, to teraz
na czym te przekształcenie polega?
25 paź 20:35
PW: No, każdej parze działanie wewnętrzne przyporządkowuje element zbioru A. Taka jest definicja
działania wewnetrznego. Bierzesz dwa elementy i przyporządkowujesz im 'CÓS", tyleże to "CÓS"
musi być ze zbioru A. Żadnych reguł przyporządkowania tu nie ma, to jest algebra abstrakcyjna.
Każdej parze możemy przyporządkować np. a, i mamy działanie wewnętrzne (oznaczę je grubą
kropką):
a•a = a
b•b = a
c•c = a
a•b = a
a•c = a
b•a = a
b•c = a
c•a = a
c•b = a
To jest tabela wyników działania "•", gdyby ją zapisał w postaci tabeli o nagłówkach a, b, c i
boczkach a, b, c (wyniki działania na skrzyżowaniu wiersza i kolumny), to w tabelce widniałyby
same "a", komórek w tabelce byłoby 9.
25 paź 20:47
algebra: ok dzięki za te tłumaczenie
25 paź 20:51
algebra: jednak nadal nie rozumiem przecież tych działań jest 9, a nie 39
25 paź 20:59
Saizou :
do każdego działania możesz przyporządkować rozwiązanie a lub b lub c
a•a=a lub b lub c (3 opcje)
b•b=a lub b lub c (3 opcje)
....
i tak dalej zatem mamy
39 z reguły mnożenia
25 paź 21:02
PW: Tabelką 3×3 można zapełnić (tak zupełnie dowolnie) trzema elementami na bardzo wiele sposobów,
spróbuj powypełniać. Twierdzenie jest bezlitosne − sposobów jest 39. W szkole średniej to
twierdzenie bywa nazywane twierdzeniem o liczbie wariacji z powtórzeniami (wariacje
9−elementowe o wartościach w zbiorze 3−elementowym).
25 paź 21:06
b.: działanie to funckja, w tym przypadku z AxA w A
25 paź 21:28
PW: No i minęło zaledwie półtorej godziny, a wróciliśmy do punktu wyjścia
25 paź 21:30
algebra: ja już rozumiem
25 paź 21:44