matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiązywanie nierówności
happysad:
x² + 3x − 19 < 0 Za każdym razem wychodzi mi inny wynik, mógłby ktoś mi to krok po kroku rozpisać?
25 paź 19:35
Janek191:
x
2
+ 3 x − 19 < 0 a = 1 > 0 Δ = 3
2
− 4*1*(−19) = 9 + 76 = 85
− 3 −
√
85
− 3 +
√
85
x
1
=
lub x
2
=
2
2
− 3 −
√
85
− 3 +
√
85
x ∊ (
;
)
2
2
25 paź 19:54
Eta:
25 paź 20:32