d
algebra: Sprawdzic, czy dzialanie · w zbiorze A (1) jest przemienne, (2) ma element neutralny, (3)
jest laczne, jesli:
A = R2
(x1,x2) · (y1,y2) = (x1 + y1,x2 − y2) dla dowolnych (x1,x2),(y1,y2)∊ R2
Mam takie rozwiązanie:
a * b = ba
b*a = (y1,y2)(x1,x2) = (y1 + x1, (y2 − x2)
(x1 + y1, − (xe − y2))
skąd to (x1 + y1, − (xe − y2)) ?
dalej mam
(e1,e2)(x1,x2) = (x1, x2) skąd ta linijka, skąd te liczby e ?
25 paź 19:27
Janek191:
1) Przemienność działania :
( x1 , x2) * ( y1, y2) = ( x1 + y1, x2 − y2)
(y1 ,y2)* ( x1, x2) = ( y1 + x1 , y2 − x2)
Działanie nie jest przemienne .
25 paź 19:34
Janek191:
2) Element neutralny
( x1, x2) *( a, b) = ( x1, x2)
( x1 + a, x2 − b) = ( x1,x2)
x1 + a = x1 x2 − b = x2
a = 0 b = 0
Element neutralny : ( 0 , 0 )
25 paź 19:38
algebra: to akurat rozumiem ale do czego mi te następne działania gdzie przy x jest e ? xe skąd one się
wzięły
25 paź 19:39
algebra: w odpowiedziach mam że nie ma elementu neutralnego
25 paź 19:40
Hurwitz: Element neutralny (a,b) musi też spełniać warunek:
(a,b)*(x1,x2)=(x1,x2)
(a+x1,b−x2)=(x1,x2)
Nie ma b dobrego dla wszystkich x2...
25 paź 19:50
algebra: to co wcześniej pisałeś element neutralny (0,0) to co znaczy ?
25 paź 19:51
algebra: dobra już powoli zaczynam rozumieć ale końcowki jeszcze nie czemu nie ma b dobrego ? o co z tym
chodzi ?
25 paź 19:53
Hurwitz: Nic wcześniej nie pisałem...
b−x2=x2 ⇒ b=2x2, a element neutralny ma być jeden wspólny dla wszystkich elementów (nie może
zależeć ani od x1, ani od x2).
25 paź 19:58
Janek191:
Hurwitz ma rację

Musi być :
( a, b)* ( x
1, x
2) = (x
1, x
2)*( a, b)
A tak nie jest .
25 paź 19:58
algebra: jakby wyszło a = 0 i b = 0
to wtedy element neutralny by był ?
dla y nie trzeba tego obliczać ? , tylko dla x'ow ?
25 paź 20:27
Janek191:
Powinno być :
(x1, x2)*( a,b) = (x1,x2)
oraz
(a,b)*( y1,y2) = ( y1,y2)
25 paź 20:32
algebra: jakby wyszło a = 0 i b = 0 to co wtedy ?
25 paź 20:35
algebra: ?
25 paź 20:58
Janek191:
To para ( 0, 0) byłaby elementem neutralnym.
25 paź 20:59