liczby rzeczywiste
czesio1296: 1.Reszta z dzielenia liczby a przez 7 jest równa 3.Wyznacz resztę z dzielenia sześcianu liczby
a przez 7.
2.Przedstaw liczbę 100 jako sumę dwóch liczb nie ujemnych, wiedząc że suma ich kwadratów jest:
a)najmniejsza z mozliwych,
b)największą z możliwych
3.Znajdź cyfrę jedności 20122012
25 paź 19:12
Aza:
1/ a= 7k+3 , k∊C
a3= (7k+3)3 = 7*(............ +3)+6 R= 6
25 paź 19:24
Janek191:
a = 7 m + 3
a3 = ( 7 m + 3)3 = 343 n3 + 441 n2 + 189 n + 27 =
= 7*( 49 n3 + 63 n2 + 27 n + 3) + 6
Odp. 6
======
25 paź 19:28
czesio1296: możesz napisać jak rozłożyłaś to mnożenie?
25 paź 19:35
czesio1296: Dzięki Janek 191
25 paź 19:36
Aza:
2/ x+y=100 ⇒y= 100−x , x∊(0,100) , bo x , y −−− nieujemne
a) f(x)= x
2+(100−x)
2 = 2x
2 −200x+10000
y
min= .....
f
min= 50
2+50
2= 5000
b) x
max= 100 to y
max=0 lub odwrotnie
f
max= x
2=y
2=100
2= 10 000
3/ Ostatnią cyfrą jest taka sama cyfra jak cyfra 2
2012
2
1=
2
2
2=
4
2
3=
8
2
4=1
6
2
5= 3
2
:
:
2
8= 25
6
i tak co 4 sekwencje to: 2012:4=503
zatem ostatnią cyfrą jest
6
2012
2012 −−− ostatnią cyfrą tej liczby jest
6
25 paź 19:37