wielomian
Lukas:
znajdź pierwiastki wielomianu znając jego pierwiastek x1=−1+i
w(x)=x4+2x3+5x2+6x−6
x2=−1−i
(x−x1)(x−x2)=x2+2x+2
Po podzieleniu w(x) przez Q(x) otrzymałem
x2+3
x2=−3
Jak to rozwiązać ?
25 paź 19:07
Evil: Może tabelką Hornera?
25 paź 19:10
ICSP: 3 = − (√3i)2
25 paź 19:10
razor: −3 = 3i2
x2 = 3i2
x = √3*i lub x = −√3*i
25 paź 19:11
Lukas:
Dzięki.
25 paź 19:14
Mila:
(−1+i) nie jest pierwiastkiem tego wielomianu, musiałeś coś źle przepisać.
25 paź 22:40
Lukas:
jest przepisane z książki
25 paź 23:10
Mila:
Po podzieleniu W(x) przez (x2+2x+2) otrzymujesz (x2+3) i resztę −12.
25 paź 23:17
Lukas:
Tam na końcu powinno być +6.
Przepraszam i dziękuję za zainteresowanie tematem !
Pozdrawiam !
25 paź 23:22
Mila:
Teraz zgadza się.
25 paź 23:31