liczby naturalne
tyu:
Największy wspólny dzielnik dwóch liczb jest równy 24 a najmniejsza wspólna wielokrotność tych
liczb wynosi 432, podaj te liczby,
tutaj
http://www.matematyka.pl/85714.htm jest rozwiązanie
Dlaczego nie może być k=3, l=6

lecz tylko k=2 l=9 lub k=1, l= 18
25 paź 19:00
b.: k=3, l=6 nie są względnie pierwsze
25 paź 19:02
b.: ale brakuje tam par k=9, l=2 oraz k=18, l=1
25 paź 19:03
tyu: wprawdzie brakuje, ale wynik ten sam.
dziękuję za pomoc. Czyli 3 i 6 mają wspólny dzielnik, więc nie są względnie pierwsze.
Dlaczego jest tutaj taki wymóg ?
25 paź 19:06
tyu: Dzięki za pomoc, ale dlaczego jet tutaj taki wymóg, żeby one były względnie pierwsze
25 paź 19:06
tyu: myślałem, ze post się nie pojawił, więc wysłałem drugi
25 paź 19:07
b.: > wprawdzie brakuje, ale wynik ten sam
W sformułowaniu z linku nie, para (8, 144) jest różna od pary (144,8)
25 paź 21:30