Zbiór wartości funkcji
Kamil: Wskaż zbiór wartości funkcji kwadratowej określonej wzorem f(x)= 4(x+2)2 − 3
Odpowiedzi to:
A. <−3, plus nieskończoność)
B. <2, plus nieskończoność)
C. <−2, plus nieskończoność)
D. <4, plus nieskończoność)
25 paź 18:40
Evil: Sprowadzasz zwór funkcji do najprostszej postaci
Zauważasz, że a >0 czyli funkcja skierowana ramionami do góry
Obliczasz współrzędną x wierzchołka oraz wartość dla niego f(x), jest to najmniejsza wartość w
zbiorze wartości
25 paź 18:44
Janek191:
f(x) = 4*( x
2 + 4 x + 4) − 3 = 4 x
2 + 16 x + 13
a = 4 > 0 − ramiona paraboli są skierowane ku górze
| | − b | | − 16 | |
p = |
| = |
| = − 2 |
| | 2a | | 8 | |
q = f( p) = f(−2) = 4*(−2)
2 + 16*(−2) + 13 = 16 − 32 + 13 = − 3
więc
ZW = < q ; +
∞ ) = < − 3; +
∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. A
25 paź 18:47
25 paź 18:48
5-latek: To ze ramiona w gore to ma znaczeczenie
Przeciez zma postac kanoniczna to po co ma obliczac wspolrzedne wierzcholka ?
Z tej postaci odczytuje ze q=yw=−3 wiec zbior wartosci to ......
25 paź 18:48
Fizyk ale też matematyk:
25 paź 18:48
Fizyk ale też matematyk: widzisz sam nie wiesz
25 paź 18:49
Fizyk ale też matematyk: ktora uczelnia/kierunek?
25 paź 18:49
Janek191:
Niepotrzebnie to liczyłem

Od razu mamy:
a = 4 > 0
q = − 3
ZW = < q ; +
∞) = < − 3 ; +
∞)
=======================
25 paź 18:51
Aza:

Co Ty
Janek wyczyniasz?
y=4(x+2)
2−3 W(−2,
−3) i parabola ramionami do góry
ZW= <−3, ∞)
25 paź 18:52
Janek191:
@Aza
Trochę się spóźniłaś , ale dziękuję za czujność

dla Azy
25 paź 18:54
5-latek: Czesc
Janek 
czasmi ktos podsunie jakis pomysl i sie potem za tym idzie
A rozwiazanie jest proste
25 paź 18:55
Janek191:
To takie chwilowe zaćmienie umysłu
25 paź 18:56
Aza:
25 paź 18:57
Aza:
To ja idę sobie na .......
25 paź 18:57
5-latek: Ja wlasnie zrobilem sobie truskawkowy

Niestety herbatki z rumem nie moge
25 paź 18:59