p
areek: parzystosc
x+x2sinx
f(−x)=−x+(−x)2sin(−x)=−x+x2*(−sinx)=−x−x2sinx=−(x+x2sinx)
f.nieparzysta bo f(−x)=−f(x)
dobrze?
25 paź 18:38
Evil: Tak
25 paź 18:39
areek: i jeszcze jedno
ln3x
to nie bedzie ani parzyste ani nieparzyste?
bo ln>0 tak?
25 paź 18:40
Janek191:
Tak
25 paź 18:40
Janek191:
ln 3x ; 3x > 0 ⇒ x > 0
Nie można policzyć ln ( − 3x)
25 paź 18:41
areek: no tak, a
sinx+cosx?
ogolnie idzie zrobic −(sinx+cosx)
ale w odp. jest ani taka ani taka, chyba ze cos bylo z tym −sinx to cos tam, jakies zalozenie
25 paź 18:43
Evil: sinx+cosx=sin(−x)+cos(−x)=−sinx+cosx
ani taka ani taka
Funkcja cosx jako jedyna z funkcji trygonometrycznych jest parzysta.
25 paź 18:45
areek: aa, no wlasnie ten cosinus, cos mi switalo, ok dzieki xd
25 paź 18:46
areek: x
2−|x|
ani taka ani taka tak?
a jak to zapisac? bo ja strasznie chaotycznie napisalem i nie wiem czy dobrze
zrobilem tak
f(−x)=x
2−x=(−x)
2−|−x|=x
2−x
−(−x
2+x)

cos takiego
25 paź 19:59
Evil: zapisz sobie początkową funkcje tak:
|x|2−|x|=|x|*(|x|−1)
jak zrobisz f(−x) to zobaczysz, że jest ani taka ani taka
25 paź 20:24