prawdopodobieństwo losowanie z urn
Wilku: A jak byście zrobili to:
W trzech urnach znajdują się kule białe i czarne:
w pierwszej:8białych 10 czarnych
w drugiej 12białych 4 czarne
w trzeciej 4 białe 6 czarnych
losujemy po jednej z każdej urny i wrzucamy do czwartej jakie jest prawdopodobieństwo ze z
czwartej urny wylosujemy białą kule....
nie powiem jak zrobiłem aby wam nie sugerować w odp jest 63/270 a mi się nie wydaje aby to
była prawda
14 lis 13:26
Basia:
p
1 =
818 =
49
p
2 =
1216 =
34
p
3 =
410=
25
P= 1*
49*
34*
25 + / z każdej biała wtedy w 4 same białe i p=1
23*(
59*
34*
25 +
49*
14*
25 +
49*
34*
35) +
/ drugi wiersz to z jednej urny czarna z dwóch biała p=
23
13*(
49*
14*
35 +
59*
34*
35 +
59*
14*
25) +
/ tylko z jednej biała p=u{1}[3}
0*
59*
14*
35
/same czarne p=0
| | 3*4*3*2 + 2(5*3*2+4*1*2 + 4*3*3) + 4*1*3 + 5*3*3 + 5*1*2 | |
P= |
| = |
| | 3*9*4*5 | |
| | 72 + 2(30+8+36) + 12+45+10 | |
|
| = |
| | 540 | |
i jeśli się nie pomyliłam w rachunkach to to nie jest
63270
14 lis 13:57
Wilku: dzięki a możesz mi wytłumaczyć z ką się wzięły współczynniki 5/9 1/4 oraz 3/5? wiem ze to
przemnożone prawdopodobieństwa z poszczególnych urna ale w jaki sposób
14 lis 14:21
Wilku: podbijam
14 lis 17:09
Basia:
to prawdopodobieństwa wylosowania czarnej kuli kolejno z urn: 1,2,3
14 lis 17:20
Wilku: a i wszystko jasne

dzięki
14 lis 17:21