Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej
Agata: Dana jest prosta l: y = 2x − 5 i punkt P = (19; −4). Napisz równanie prostej równoległej oraz
równanie prostej prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt P.
25 paź 18:13
Janek191:
l : y = 2 x − 5 P = ( 19; − 4)
Prosta równoległa : a1 = a2
więc
y = 2 x + b1
Wstaw 19 za x i − 4 za y i wyznacz b1 ;
Prosta prostopadła : a1 *a2 = − 1
2*a2 = − 1 ⇒ a2 = − 0,5
y = − 0,5 x + b2
Wstaw 19 za x i − 4 za y i wyznacz b2
25 paź 18:18
Aza:
wsp. kierunkowy a
l=2
k∥l ⇔ a
k=a
l
k: y= 2(x−x
P)+y
P ⇒ y=............
p: y= a
p(x−x
P)+y
P ⇒ y=........
25 paź 18:19