ostrosłupy
cntrl: Podstawą ostrosłupa, którego krawędzie boczne są równe, jest trójkąt prostokątny o
przeciwprostokątnej długości 16 cm i kącie ostrym o mierze 30o. Wysokość tego ostrosłupa ma
8√6 cm długości. Oblicz:
a) długość krawędzi bocznej ostrosłupa
b) tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej do podstawy
25 paź 18:11
cntrl: hmmmm?
25 paź 19:43
Aza:

Z warunku w zadaniu " wszystkie krawędzie boczne mają tę samą długość"
to
spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie
podstawą trójkąt prostokątny , to S jest środkiem przeciwprostokątnej
| | 1 | |
zatem |BS|=|AS|=|CS|=R= |
| c= 8 |
| | 2 | |
Ściana ABW jest prostopadła do podstawy i zawiera wysokość
H
⇒ ΔSBW też jest prostokątny
a) z tw. Pitagorasa w trójkącie SBW wyznacz długość "b"
| | H | |
b) tgα= |
| =............ |
| | 8 | |
25 paź 20:07
cntrl: dziękuję pieknie !
25 paź 20:17
Eta:
Na zdrowie
25 paź 20:18