Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach...
sylwia: Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(−7, 2) i B=(5, −6).
14 lis 13:25
Godzio:
wiemy że symetralna pada pod kątem prostym więc trzeba obliczyć prostą która zawiera pkt A i
B:
2=−7a+b
−6=5a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
8=−12a
teraz wyznaczamy środek odcinka AB
| | −7+5 | | 2−6 | |
S=[ |
| , |
| ]=[−1,−2]
|
| | 2 | | 2 | |
Skoro znamy punkt przez który przechodzi szukana prosta i wiemy że pada pod kątem prostym to:
a=1,5 (przeciwne i odwrotne)
−2=1,5*(−1)+b
−2=−1,5+b
−0,5=b
czyli otrzymujemy:
y=1,5x−0,5
14 lis 14:00
sylwia: Udowodnij, że jeżeli ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym, to ciąg bn=7an jest ciągiem
geometrycznym.
14 lis 14:20
sylwia: dziekuje za pomoc
14 lis 14:22