Wielomiany
Adrian: Wykaż, że dla każdej liczby naturalne n>1 liczby W(n) = n
4 + 2n
3 − n
2 − 2n
Rozkąłdam na czynniki : n(n−1)(n
2+2)
i co dalej ?

Kiedy wiem, ze dana liczba jest podzielna przez drugą ( jeżeli działam na niewiadomych )
25 paź 17:23
Krystek: Jakie pytanie?
25 paź 17:24
Adrian: mam wykazać, że ten wielomian jest podzielny przez 24.
25 paź 17:24
ICSP: źle rozłożyłeś wielomian na czynniki.
25 paź 17:28
Adrian: n(n−1)(n+2)
25 paź 17:29
Krystek: n2(n2−1)+2n(n2−1)=..
25 paź 17:30
Adrian: (n2−1)(n2 + 2n )
wyciągam n z drugiego nawiasu i mam :
n(n2−1)(n+2)
25 paź 17:33
PW: Nie "wielomian jest podzielny przez 12", ale W(n) jest podzielna przez 12. Już nie wiem który
raz apeluję: nie podawać treści "swoimi słowami", lecz tak jak w książce, dosłownie.
25 paź 17:33
Krystek: n2−1=...
25 paź 17:35
Adrian: Wykaż, że dla każdej liczby naturalne n>1 liczba 2(n) = n4 + 2n3 − n2 − 2n jest podzielna 24
25 paź 17:35
Adrian: n(n+1)(n−1)(n+2)
25 paź 17:36
Adrian: Po podstawieniu podzielników 24 ( 2,3,4,6,12,24) niby wychodzi, ale jak to zapisać ?
25 paź 17:49
ICSP: iloczyn k kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez k!
Masz iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych, więc jest on podzielny przez 4! = 24
c.n.u.
25 paź 17:50
Adrian: Mam problem z jeszcze jednym przykładem :
Mam rozłożyć na czynniki :
(ab+ac+bc)(a+b+c)−abc
po przemnożeniu i wyciągnięciu wspólnych elementów przed nawias :
(a+c)[(a+b)(b+c)]
Tylko czy przemnażanie to nie jest sposób naokoło ?
A odpowiedź jest ( a − b ) ( a−c) (b−c)
25 paź 18:15
Adrian: dałby radę ktoś pomóc ?
25 paź 18:41
ICSP: = (a+b)(a+c)(b+c)
Błąd w odp
25 paź 18:45