ciąg
Janusz : ciąg an określony jest wzorem an=(−1)nn gdzie n≥1. Wówczas wyrażenie an+an+1 jest równe?
wg mnie an+1 to będzie (−1)n+1n+1
no i an+an+1= (−1)nn+(−1)n+1n+1
jak to fajnie zapisać?
25 paź 17:11
PW: Fajnie dla parzystych n i fajnie dla nieparzystych.
25 paź 17:15
Janusz : ehh
odpowiedzi są takie: A(−1)n B (−1)n+1 C 2(−1)nn D 2(−1)nn+(−1)n+1
25 paź 17:19
Janusz : no więc?
25 paź 17:26
Evil: Jeśli dobrze rozumiem zapis to masz an + a(n+1) wyraz n−ty + następny czyli
(−1)n * n +(−1)n+1*(n+1)=(−1)n*n+ (−1)n*(−1)1*(n+1)=(−1)n*n−(−1)n*(n+1)=
(−1)n*n−(−1)n*n−(−1)n=−11*(−1)n=(−1)n+1
25 paź 17:30
Evil: Odpowiedź: B
Jeśli masz pytania, pisz.
25 paź 17:31
Janusz : nie rozumiem czemu we fragmencie (−1)n*n−(−1)n*(n+1) jest −(−1)n a nie +(−1)n
25 paź 17:40
Evil: Mamy tak:
(−1)n+1
Podczas mnożenia o liczb o tych samych podstawach dodajemy ich wykładniki i odwrotnie czyli:
(−1)n*(−1)1
(−1)1=(−1)
(−1)n*(−1)=−(−1)n
25 paź 17:45
Janusz : ok dzięki
25 paź 17:50