25 paź 16:39
PW: To zadanie z tematu "przekształcanie wykresów funkcji".
Dla uzmysłowienia sobie o co idzie rysujesz wykres dowolnej funkcji liniowej malejącej, która
| | 1 | |
ma miejsce zerowe w − |
| . Funkcji takich jest nieskończenie wiele, rysujesz jedną z nich, |
| | 3 | |
ot tak.
Jak wygląda wykres funkcji
h(x) = f(−x)
potrafisz narysować.
Wykres funkcji
k(u) = h(2u)
też narysujesz.To już będzie wykres
k(x) = f(−2x).
Czy miejsce zerowe w tych przekształceniach gdzieś przewędrowało?
Pozostaje jeszcze przesunąć wykres funkcji k tak, żeby otrzymać
| | 3 | | 3 | |
g(x) = k(x− |
| ) = f(− |
| − 2x). |
| | 2 | | 2 | |
Dokąd przesunie się miejsce zerowe? Gdy już to wszystko narysujesz, to zobaczysz że było to
zadanie testowe − do rozwiązania "w głowie" bez żadnych obliczeń.
25 paź 17:29
Lemur: Próbowałem i wyszło mi −
112
25 paź 18:46
Lemur: A ma wyjść −712
25 paź 18:47
PW: Może przesadziłem z tym przekształcaniem wykresów, łatwo się pogubić.
Chyba trzeba "po chamsku podstawić". Funkcja f ma ujemny współczynnik kierunkowy, nazwijmy go
| | 1 | |
−a. Jej miejscem zerowym jest liczba − |
| , więc f jest określona wzorem: |
| | 3 | |
| | 3 | |
Biorąc u = −2x− |
| otrzymamy: |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
f(−2x− |
| ) = a(−2x− |
| + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 7 | | 7 | |
= a(−2x − |
| ) = −2a(x+ |
| ), |
| | 6 | | 12 | |
| | 7 | |
która to funkcja ma miejsce zerowe dla x = − |
| . |
| | 12 | |
25 paź 19:46
PW: Poprawka. Powinno być "nazwijmy go a", zresztą nie ma to oznaczenie żadnego znaczenia dla
dalszego ciągu, tyle że powinno być konsekwentne.
25 paź 19:49