matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
,,
Pi:
W okręgu o promieniu R poprowadzono prostopadłe cięciwy AB i CD. Wykaż, że |AC|
2
+|BD|
2
=4R
2
. Zadanie trzeba rozwiązać na twierdzenie sinusów i cosinusów
25 paź 16:20
Pi:
Przypominam się
26 paź 15:34
Pi:
26 paź 17:51
Godzio:
e
sinα =
⇒ e = bsinα
b
d
sinα =
⇒ d = asinα
a
Z twierdzenia cosinusów: c
2
= R
2
+ R
2
− 2R
2
cos2α Z twierdzenia Pitagorasa e
2
+ d
2
= 2R
2
(1 − cos2α) b
2
sin
2
α + a
2
sin
2
α = 2R
2
(sin
2
α + cos
2
α − cos
2
α + sin
2
α) b
2
sin
2
α + a
2
sin
2
α = 2R
2
* 2sin
2
α dzielimy przez sin
2
α a
2
+ b
2
= 4R
2
26 paź 18:12