dzielenie wielomianów zespolonych
Lukas:
z4+z3i−z2+(3+i)z
z5+3z2+7zi−1 : (z−1)
−z5+z4i
=========
z4i+3z2
− z4−z3
=========
−z3+3z2
+z3+z2i
=========
(3+i)z2+7zi
i w tym miejscu nie wiem co dalej.
25 paź 16:05
PW: Tak samo jak wyżej: (3+i)z2 zredukuje się, a zostanie (3+i)z, które trzeba dodać z 7iz i dalej
dzielić.
25 paź 17:09
Lukas:
Może ktoś dokończyć bo nie wiem gdzie robię błąd.
25 paź 18:08
PW: (3+i)z + 7iz = 3z + 8 iz = (3+8i)z
25 paź 18:17
Lukas:
hmm robię 10 raz i nadal wychodzi inaczej jak w odpowiedzi
25 paź 23:36
Mila:
(z4+z3i−z2+(3+i)z):(z−1)=z3+(1+i)z2+z*i+3+2i
−(z4−z3)
========
z3(1+i) −z2
−(z3*(1+i)−(1+i)z2) [−z2+(1+i)z2=z2*(−1+1+i)=z2i]
==================
z2*i+(3+i)z
− (z2*i−zi)
============ [ (3+i)z+zi=z*(3+i+i)=z*(3+2i)]
z*(3+2i)+0
−(z*(3+2i)−3−2i)
=============================
reszta 3+2i
⇔
(z4+z3i−z2+(3+i)z)=(z3+(1+i)z2+z*i+3+2i)*(z−1)+3+2i
25 paź 23:58
Lukas:
Dziękuję tego właśnie potrzebowałem
25 paź 23:59
Mila:
26 paź 00:24