c geometryczny
elo: Oblicz różnice i pierwszy wyraz:
| ⎧ | a2+a5=−7 | |
| ⎩ | (a9)2+(a3)2=404 |
|
25 paź 16:05
===:
c.geometryczny ... różnica ... sens

?
25 paź 16:06
elo: przepraszam mój błąd to jest ciąg arytmetyczny
25 paź 16:14
===:
a1+r+a1+4r=−7 ⇒ 2a1+5r=−7
(a1+8r)2+(a1+2r)2=404
25 paź 16:34
elo: no to tyle mam
a co dalej jak mi wychodzi a12+16a1r...?
25 paź 16:36
Aza:
| | −5r−7 | | 11r−7 | | −5r−7 | | −r−7 | |
a9= |
| +8r= |
| , a3= |
| +2r= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| (11r−7)2 | | (−r−7)2 | |
| + |
| =404 /*4 |
| 4 | | 4 | |
(11r−7)
2+(r+7)
2= 1616
..................... dokończ
25 paź 17:05
elo: nie rozumiem tego sposobu:(
25 paź 17:39
Aza:
No to masz problem
| | −5r−7 | |
Czego nie rozumiesz? 2a1+5r= −7 ⇒ 2a1= −5r−7 /:2 ⇒ a1= |
| |
| | 2 | |
a
9=a
1+8r = podstawiasz za a
1 .....
| | −5r−7 | | −5r−7+16r | |
a9= |
| +8r = |
| = .......... |
| | 2 | | 2 | |
a
3 = a
1+r=..... podobnie ...
25 paź 18:24
elo: no wyobraź sobie ze mam problem!
ale teraz juz wiem
25 paź 20:01
Eta:
No i fajnie
25 paź 20:29