Równania i nierówności
Hajtowy: Równania i nierówności

3x−
√18x+1+1=0
Zał.:
18x+1 ≥ 0
18x ≥ −1
3x−
√18x+1+1=0 ||
2
9x
2 − 18x = 0
9x(x−2)=0
x=0 v x=2
Tak to leciało?

Bo mi się trochę zapomniało a kilka zadanek na studiach dostaliśmy xd
25 paź 15:53
ICSP: moje oczy
25 paź 15:55
Aza:
Zapomniałeś wzór?
(a−b)2=a2−2ab+b2
25 paź 15:56
Hajtowy: w założeniu ≠0 ?
25 paź 15:56
Hajtowy: | | 4 | |
x=0 v x= |
| ...  |
| | 3 | |
25 paź 15:59
ICSP: 
Zrób podstawienie t =
√18x +1
25 paź 16:07
Hajtowy: 3x−t+1=0
t=3x+1
25 paź 16:11
Aza:
Metodą "starożytnych"
i sprawdź z równaniem ..........
25 paź 16:11
ICSP: t2 = 18x + 1
x = ...
3x − t + 1 = 0
...
25 paź 16:15
undefined: 3x−
√18x+1+1=0
√18x+1 = −3x − 1 /
2
18x+1 = 9x
2 + 6x + 1
9x
2 − 12x = 0
x (9x − 12) = 0
25 paź 16:21
Mila:
3x+1=
√18x+1
3x+1≥0 i 18x+1≥0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x≥− |
| i x≥− |
| ⇔x≥− |
| |
| | 3 | | 18 | | 18 | |
obie strony równania nieujemne
3x+1=
√18x+1 /
2
9x
2+6x+1=18x+1
9x
2−12x=0
x(9x−12) =0
| | 12 | | 4 | |
x=0 lub x= |
| = |
| obydwa rozwiązania należą do dziedziny równania. |
| | 9 | | 3 | |
25 paź 21:19