Wyznaczyć obraz f[A] f:N^2 -> N; f(n,k)=n+k; A=Nx{2}
kaxper: Wyznaczyć obraz f[A] f:N2 −> N; f(n,k)=n+k; A=Nx{2}
25 paź 15:48
Hurwitz: Jaki problem? Jakie liczby są postaci n+2, jeżeli wiesz, że n∊N?
25 paź 16:25
kaxper: od 0 do ∞?
25 paź 16:54
kaxper: czyli naturalne?
25 paź 16:55
Hurwitz: Liczby naturalne to: 1,2,3,4,5,6,7....
Do każdej z nich dodaj 2. Co otrzymasz?
25 paź 16:56
kaxper: Właściwie to czemu dodajemy 2? Ta dwójka z A=Nx{2} pełni funkcję k?
A jak dodam do każdej z nich 2 to będzie zbiór <3;∞) ?
25 paź 17:31
Hurwitz: Tak, to ta dwójka.
Wyjdzie Ci {3,4,5,6,7,.....}, ale to nie jest to samo co <3;∞)
25 paź 18:49
kaxper: no tak, to liczby naturalne. a jak mam zapis (inny przykład) np. f({3}x(5;9)) to trójkę
traktuję jako x, a (5;9) to y, więc patrzymy na przeciwobraz?
25 paź 18:54