Granice
Kamix: Mam problem z taką granicą, bardzo proszę o pomoc przy x dążącym do nieskończoności:
lim2x(√x−1−√x+5)
25 paź 15:17
razor: | | √x−1+√x+5 | |
pomnóż przez |
| |
| | √x−1+√x+5 | |
25 paź 15:18
Kamix: | | −6 | |
Mnożyłem dochodzę do postaci: lim2x( |
| ) i dalej nie wiem co dalej  |
| | √x−1+√x+1 | |
25 paź 15:41
Kamix: Podbijam.
25 paź 20:12
Kris: do −∞ wyciagasz √x z licznika i mianownika
25 paź 20:15
Janek191:
| | x −1 − ( x + 5) | | − 6 | |
√ x − 1 − √x + 5 = |
| = |
| |
| | √ x −1 + √x +5 | | √ x −1 + √x +5 | |
więc
| | −12 x | | −12 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | √x −1 + √x +5 | | √ 1x − 1x2 + √1x +5x2 | |
więc
lim f(x) = −
∞
x →
∞
25 paź 20:23