logarytmy
CzarnoBiało:

log
x2(x+6) <= 1
log
x2(x+6)<=log
x2 x
2
x+6 <= x
2
przenosze pier z delty wychodzi 5
x
1 = 2
x
2 = −3
x należy od (− niesk , −3 ) u (2 , +niesk)
co dalej ? prosze o pomoc i poprawienie ew błędów
25 paź 15:14
Hurwitz: Sporo błędów.
t= logx(x+6)
Stąd t2≤1 ⇔ −1≤t≤1 ⇔ −1≤logx(x+6)≤1
Rozwiązując te dwie nierówności musisz rozważyć przypadki
a) x∊(0,1) − wtedy np. logx(x+6)≤1= logxx ⇔ x+6≥x (ZMIANA KIERUNKU NIERÓWNOŚCI)
b) x>1 − wtedy nic nie zmieniasz: logx(x+6)≤1= logxx ⇔ x+6≤x
25 paź 15:46