matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Blue:
Zdarzenia A,B zawarte w Ω są jednakowo prawdopodobne oraz zawsze zachodzi jedno z nich. Oblicz:
1
a) P(A|B) i P(A|B'), jeśli P(AnB) =
4
Mam obliczone P(A|B), ale nie wiem, jak obliczyć P(A|B'). Pomożecie?
25 paź 15:06
Blue:
jakaś podpowiedź?
25 paź 15:20
Hurwitz:
Może taka: x∊A∩B' ⇔x∊A ⋀x∊B' ⇔ x∊A ⋀x∉B ⇔x∊A\B ⇔ x∊A\(A∩B) Stąd P(A∩B') = P(A) − P(A∩B)
25 paź 15:38
Blue:
czyli wyjdzie 1, dzięki
25 paź 16:07
Hurwitz:
Dlaczego 1? 1=P(Ω) = P(A)+P(B) − P(A∩B)=2P(A) − P(A∩B)
3
Stąd P(A)=P(B)=
8
P(A)−P(A∩B)
3/8 − 1/4
1
P(A|B')=
=
=
1−P(B)
1−3/8
5
25 paź 16:22