14 lis 12:37
Godzio:

Pole kwadratu
P
k=16
2
P
k−2P
1−P
2= P
Δ
oblicz
14 lis 12:48
Matematyk: Nie jest to zbyt skomplikowane.
Rysujesz kwadrat i zaznaczasz punkty E i F. Skoro są środkami boków, to odcinki EB i BF są
równe i mają po 8 cm.
Twierdzenie Pitagorasa: 82+82=c2 (c to bok EF)
128=c2
√128=c
8*√2=c
Teraz mamy podstawę trójkąta, potrzebna jest wysokość. Trójkąty DCF i AED są takie same, czyli
DEF jest trójkątem równoramiennym. Wysokość z punktu D podzieli EF na połowy i zarazem stworzy
trójkąt prostokątny− mamy jego jeden bok, potrzebny jest jeszcze DE lub DF(to nie ma
znaczenia, przecież to trójkąt równoramienny).
Dokończ sama, jak będą problemy to pisz, ale teraz to już zostało mało do zrobienia.
Możesz jeszcze napisać, dlaczego DE i DF mają równe długości(raczej jest to wymagane, zostawię
to Tobie−musisz coś z tego wynieść).
14 lis 12:53
Matematyk: Chyba zostałem uprzedzony, bardzo przepraszam.
14 lis 12:55
Godzio: nie ma za co
14 lis 12:56
zaza: wielkie dzieki
14 lis 12:59
zaza: prosze jeszcze pisac odpowiedzi
14 lis 13:36
Godzio: 256−128−32=96 = P
Δ
14 lis 13:40
zaza: fęks
14 lis 13:45
zaza: podaj wzur
14 lis 13:50
Godzio: jaki

?
14 lis 14:08
Godzio: wz
ór
14 lis 14:08
zaza: przepraszaM JAK OBICZYŁEŚ 256
14 lis 14:19
Rajc z Nakło nad Notecia POZDR:

Siemka fajne zadanie nie wiem czy dobrze rozwiązane ale dzięki może się przyda...Δ
7 gru 20:39
Rajc z Nakło nad Notecia POZDR: NO racja... w mojej książce też tak piszę... z tyłu w odp...
7 gru 20:43
RajcXdd: ∑≥≤→→∑∫≥→≠←≥⇔
7 gru 20:46