r.prawdopodobieństwa
Blue: Uzasadnij, że prawdopodobieństwo tego, że w klasie liczącej 23 uczniów przynajmniej dwóch z
| | 1 | |
nich obchodzi urodziny tego samego dnia, jest większe od |
| . |
| | 2 | |
25 paź 14:49
daras: a ile dni ma przeciętny miesiąc
25 paź 14:51
===:
... tego samego dnia miesiąca
25 paź 14:54
razor: |Ω| = 365
23
|A'| − nie ma uczniów obchodzących urodziny tego samego dnia
|A'| = 365*364*363*...*343
| | 365*364*363*...*343 | |
P(A') = |
| |
| | 36523 | |
P(A) = 1−P(A)
pozostaje to obliczyć... powodzenia
25 paź 15:03
razor: P(A) = 1−P(A')
25 paź 15:03
Blue: Serio?

Po co oni dali jakie wielkie liczby, przecież tego się praktycznie nie da obliczyć

Ale i tak dzięki razor
25 paź 15:08
razor: minuta wklepywania na kalkulatorze

Mi wyszło P(A) ≈ 0,5073
25 paź 15:11
Blue: ta, ale na kalkulatorze zaawansowanym, czy jak on tam się nazywa
25 paź 15:19
daras: wystarczy liczydło albo arytmometr
25 paź 15:21