rozwiaz nierównosc
syla: x −1/x<0 jak mam to zacząć bo nie wiem jak rozwiązać ta nierówność
25 paź 14:37
===:
... to może wróć do książki ... −
25 paź 14:47
25 paź 14:49
syla: już dawno do niej patrzyłam tak to tu bym nie napisała.
25 paź 14:57
syla: tak tylko ten x jest osobno a pozniej jest ulamek −1/x.
25 paź 15:01
tyu: mnożysz przez x2 i wtedy nie zmieniasz znaku, bo nie wiesz, czy x jest ujemny czy dodatni.
Potem masz wykres do narysowania z x=0 i z x=1. Ramiona do dołu i patrzysz co jest POD osią
OX.
Ja bym to tak zrobił, ale na matmie się nie znam
25 paź 15:02
tyu: x jest osobno. Czyli moje rozwiązanie jest złe, bo myślałem, że x jest pod kreska ułamkową dla
całej lewej strony
25 paź 15:04
===:
...dobre ... tylko ona tak źle pisze −
25 paź 15:06
===:
... nie przeczytałem co napisała
25 paź 15:09
syla: no właśnie czyli ma ktoś pomysł na to zadanie?
25 paź 15:18
===:
..do wspólnego mianownika ... a potem wszystko jasne
25 paź 15:20
syla: wyszło

dziękuje
25 paź 15:24
tyu: Sprowadzasz wszystko po lewej do jednego mianownika, mnożysz przez x2, by nie zmieniać znaku
nierówności. O ile się nie mylę, pierwiastki są takie x=1, x=−1, x=0 i wykres rysujesz,
zaczynając z prawej strony od góry.
25 paź 15:26
syla: dziękuje tyu już zrobiłam
25 paź 15:31