prawdopodobieństwo
agatka5121: Znowu prawdopodobięństwo....

Proszę o pomoc
z 52 kart wybrano losowo 5 kart. Obl. prawdopodobieństwo, że wśród wybranych kart będą:
a) dokładnie 3 asy
b) co najwyżej 2 asy
c) 2 asy i 2 króle
25 paź 13:41
agatka5121: Jestem na tym momencie i dalej nie wiem co robić...
| | | | 52! | |
|Ω|= | = |
| i tu mi wyszlo po wyliczeniu 2 598 960...  |
| | | (52−5)!*5! | |
a nie wiem jak zapisac zdarzenie A w podpuncie a b i c
25 paź 14:01
agatka5121: pomoże ktoś?
25 paź 14:25
razor: | | | | | |
a) Wybieramy 3 asy z 4 − | i mnożymy przez wybrane 2 karty z 48 nieasów − | |
| | | |
b) co najwyżej 2 asy − wybraliśmy 2 asy i 3 nieasy, lub 1 as i 4 nieasy, lub 0 asów i 5 nieasów
c) Wybieramy 2 asy z 4, 2 króle z 4 i 1 kartę z 44 pozostałych
25 paź 14:29
razor: w sumie podpunkt c można różnie interpretować − jeśli mają być dokładnie 2 asy i 2 króle to
| | | |
wynik jest taki jak podałem wyżej − jeśli nie (np. 3 króle i 2 asy) to zamiast | będzie |
| | |
25 paź 14:30
agatka5121: | | | |
a czy omega we wszystkich 3 przypadkach bedzie taka sama czyli : |Ω|= | |
| | |
25 paź 15:01