rozwiaz nierownosc
syla: x+5/x+4+5/x−2=1/x+4
25 paź 13:37
===:
... a gdzie ta nierówność?−
25 paź 13:38
syla: x+5/x+4+5/x−2=1/x+4 to jest ta nierówność
25 paź 13:42
syla: sory to jest rownanie
25 paź 13:43
syla: ale muszę ją rozwiązać i coś mi nie wychodzi
25 paź 13:44
===:
... rozwiązuj ... sprawdzimy −
25 paź 13:45
syla: x+5/x+4+5/x−2−1/x+4=0 /*(x+4)(x−2)
(x+5)(x−2)/(x+4)(x−2)+5(x+4)/(x+4)(x−2)−1(x−2)/(x+4)(x−2)=0
25 paź 13:55
syla: x∧2−2x+5x−10+5x+20−x+2/(x+4)(x−2)=0
25 paź 13:56
syla: x2+7x+12=0 i pozniej delta co wychodzi jeden i x1=3 i x2=4 a powinno wyjsc x= −3 ale mi nie
wychodzi i nie wiem czemu
25 paź 13:59
===:
− piszemy z U lub z nawiasami
− zacznij od dziedziny
− jak będziesz chytrusek to zauważysz, że :
| | x+5 | | 5 | | 1 | | x+5−1 | | 5 | |
|
| + |
| = |
| ⇒ |
| =− |
| |
| | x+4 | | x−2 | | x+4 | | x+4 | | x−2 | |
25 paź 14:01
waldek: Przenieś na drugą stronę równania 1/x+4 i odejmij od x+5/x+4, dalej powinno pójść łatwo.
25 paź 14:04
syla: wyszło

dziękuje za pomoc
25 paź 14:08