Zadanie tekstowe??
Sysia: Trudne zadanie na rozkmine
Może jednak ktoś się go podejmie i pomoże?


Proszę!
Opłata za wynajęcie pokoju wynosi 320zł na dobę. Holet udziela specjalnej zniżki firmom
rezerwującym więcej niż 30pokoi(maxymalna liczba pokoi wynosi 60).
Jeśli więcej niż 30pokoi jest zarezerwowanych to opłata za pokój jest niższa o 4zł pomnożone
przez liczbę zarezerwowanych pokoi powyżej 30.
a)ile pokoi musi wynająć hotel aby osiągnąć maksymalny przychód za dobę, zakłądając
powyższe warunki?
b)Przy jakiej liczbie wynajętych pokoi hotel osiągnie najwyższy przychód netto, jesli
weźmiemy pod uwagę koszt sprzątania i obsługi jednego pokoju równy 24zł za dobę?
ODP.A 55
OPD.B 52
14 lis 11:56
Matematyk: x−liczba pokoi
czyli bez obniżki firma płaci 320x(cena pokoju pomnożona przez ich ilość)
pokoje objęte obniżką− x−30, za każdy cena spada o 4 złote, czyli 4(x−30) cała obniżka. Teraz
już tylko równanie
x*[320−4(x−30)]=x*[320−4x+120]=x*[−4x+440]=−4x2+440x
Traktujesz to teraz jako wykres funkcji kwadratowej
−4x2+440x=0
I obliczasz współrzędne paraboli(wystarczy x, będzie to równocześnie liczba pokoji−jak porobisz
trochę takich zadań, to przekonasz się, że zachodzi to dla wszystkich).
Wzór na współrzędną x znajdź sobie sama(pewnie go znasz).
B zrób podobnie, tylko przeanalizuj opis
14 lis 12:21