trygo
bcd: Trygonometria :<
| | 1 | |
Jeśli tgα=− |
| to jak wyliczyć α? |
| | 2 | |
25 paź 13:23
Kamilek: a masz wyliczyć czy możesz odczytać ?
25 paź 13:30
PW: Nie ma tego w tabelce "wartości funkcji trygonometrycznych pewnych kątów", można szukać
przybliżenia w tablicach trygonometrycznych, albo kalkulatorem :
wstukać 1/2 i od tego obliczyć wartość funkcji tan−1 (mówię o kalkulatorze Windows).. Po
polsku jest to obliczanie wartości funkcji odwrotnej do tg, czyli arctg.
arctg(x) = α ⇔ tgα = x.
25 paź 13:32
jakubs: Według mnie trzeba skorzystać z arctg.
α=arctg(−12)
α=kπ−arctg(12) ; k∊ℤ
25 paź 13:33
PW: | | 1 | |
A, tam jest ujemna wartość, − |
| , czyli jeszcze trzeba zastosować wiedzę o symetrii |
| | 2 | |
wykresu funkcji tangens (nieparzystość).
25 paź 13:36
bcd: Właśnie w zasadzie mogę obliczać kalkulatorem (co umiem zrobić), ale chciałabym zachować
"ładny" zapis postaci tryg. liczby zespolonej w książkach GiS jest ta dość dziwna forma
α=arctg(x).
jakubs − czym jest k?
Dziękuję wszystkim za pomoc.
25 paź 13:36
PW: Odpowiem za jakubas: k jest liczbą całkowitą. On rozwiązał w przybliżony sposób równanie
(podał wszystkie rozwiązania, a nie tylko jedno, które wyskakuje z kalkulatora). Korzystał z
okresowości funkcji tangens.
25 paź 14:12
bcd: Cóż,
PW, to rozumiem.
| | 1 | | 1 | |
Raczej mam na celu dowiedzenie się, kiedy α=π−arctg( |
| ), kiedy α=2π−arctg( |
| ) itd.  |
| | x | | x | |
Chodzi mi o to nieszczęsne
k, rzecz jasna.
25 paź 14:17
PW: Nie rozumiesz. Równanie trygonometryczne ma
nieskończenie wiele rozwiązań. Jeżeli nie ma
dodatkowych założeń dla liczby α, to i nie jest wyróżnione żadne z rozwiązań.
Kalkulator podaje jedno "podstawowe" rozwiązanie, a tablice trygonometryczne − rozwiązanie
| | 1 | |
dodatnie najbliższe zera (dlatego ja w pierwszym odruchu rozwiązałem tgα= |
| , bo α, dla |
| | 2 | |
| | 1 | |
którego tgα=− |
| wyznacza się już samodzielnie, nie ma w tablicach wartości funkcji |
| | 2 | |
trygonometrycznych dla kątów ujemnych).
25 paź 14:30
bcd: Ok, dziękuję.
25 paź 15:02