matematykaszkolna.pl
trygo bcd: Trygonometria :<
 1 
Jeśli tgα=−

to jak wyliczyć α?
 2 
25 paź 13:23
Kamilek: a masz wyliczyć czy możesz odczytać ?
25 paź 13:30
PW: Nie ma tego w tabelce "wartości funkcji trygonometrycznych pewnych kątów", można szukać przybliżenia w tablicach trygonometrycznych, albo kalkulatorem : wstukać 1/2 i od tego obliczyć wartość funkcji tan−1 (mówię o kalkulatorze Windows).. Po polsku jest to obliczanie wartości funkcji odwrotnej do tg, czyli arctg. arctg(x) = α ⇔ tgα = x.
25 paź 13:32
jakubs: Według mnie trzeba skorzystać z arctg. α=arctg(−12) α=kπ−arctg(12) ; k∊ℤ
25 paź 13:33
PW:
 1 
A, tam jest ujemna wartość, −

, czyli jeszcze trzeba zastosować wiedzę o symetrii
 2 
wykresu funkcji tangens (nieparzystość).
25 paź 13:36
bcd: Właśnie w zasadzie mogę obliczać kalkulatorem (co umiem zrobić), ale chciałabym zachować "ładny" zapis postaci tryg. liczby zespolonej w książkach GiS jest ta dość dziwna forma α=arctg(x). jakubs − czym jest k? Dziękuję wszystkim za pomoc. emotka
25 paź 13:36
PW: Odpowiem za jakubas: k jest liczbą całkowitą. On rozwiązał w przybliżony sposób równanie (podał wszystkie rozwiązania, a nie tylko jedno, które wyskakuje z kalkulatora). Korzystał z okresowości funkcji tangens.
25 paź 14:12
bcd: Cóż, PW, to rozumiem.
 1 1 
Raczej mam na celu dowiedzenie się, kiedy α=π−arctg(

), kiedy α=2π−arctg(

) itd.
 x x 
Chodzi mi o to nieszczęsne k, rzecz jasna.
25 paź 14:17
PW: Nie rozumiesz. Równanie trygonometryczne ma nieskończenie wiele rozwiązań. Jeżeli nie ma dodatkowych założeń dla liczby α, to i nie jest wyróżnione żadne z rozwiązań. Kalkulator podaje jedno "podstawowe" rozwiązanie, a tablice trygonometryczne − rozwiązanie
 1 
dodatnie najbliższe zera (dlatego ja w pierwszym odruchu rozwiązałem tgα=

, bo α, dla
 2 
 1 
którego tgα=−

wyznacza się już samodzielnie, nie ma w tablicach wartości funkcji
 2 
trygonometrycznych dla kątów ujemnych).
25 paź 14:30
bcd: Ok, dziękuję. emotka
25 paź 15:02