ciąg, funkcja wykładnicza
smutna : dla pewnej wartości x liczby 3x +2, 32x+713x−1 , 32x−54 są trzema kolejnymi
liczbami początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu artytmetycznego. Wyznacz x oraz sumę
dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
ze średniej art., podstawiłam a pod 3x i wyszedł mi straszliwy wielomian i nie wiem co
dalej...
25 paź 13:12
razor: zapisz swoje obliczenia to sprawdzimy
25 paź 13:13
smutna : tam na środku powinno być 32x+71 dzielone na 3x−1
25 paź 13:16
smutna : a4−3a3−51a2−37a+194=0
25 paź 13:32
smutna : czy to jest dobrze i powinnam sprawdzać teraz wszystkie dzielniki 194 ?
25 paź 13:33
smutna : up
25 paź 16:28
===:
a cóż to za brednie −
25 paź 16:42
===:
... nie możesz otrzymać a w czwartej potędze
Otrzymujesz
a3−2a2−53a−90=0
Ujemne pierwiastki odrzucasz (chyba wiesz dlaczego) ... pozostaje Ci a=9
zatem 3x=9 x=2
dalej już sobie poradzisz
25 paź 17:35
smutna : a bo ja pomnożyłam przez (a−1)
2
25 paź 18:18
===:
... mnóż z rozwagą−

... nie będziesz smutna ... −
25 paź 18:22
smutna : jestem smutna, bo sobie nie radzę z matematyką tak ogólnie
25 paź 20:00
===:
... matematyka to całkiem miły przedmiot ... wiem jak Ci pomóc −
25 paź 20:02