matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz granice funkcji
Szymon:
jakieś wskazówki jak to rozwiązać
x
x
lim x→
∞
x(
−
)
x−3
x+1
25 paź 13:01
razor:
x
2
x
2
x
2
(x+1)−x
2
(x−3)
x
3
+x
2
−x
3
+3x
2
=
−
=
=
=
x−3
x+1
(x−3)(x+1)
x
2
−2x−3
4x
2
x
2
−2x−3
wszędzie lim oczywiście, i dalej sobie poradzisz
25 paź 13:05
Szymon:
dzięki
25 paź 13:14