Dany jest wielomian W(x). Reszta z dzielenie Tego wielomianu (x+1) jest równa 7
FHA: Dany jest wielomian W(x). Reszta z dzielenie Tego wielomianu (x+1) jest równa 7 a reszta z
dzielenia wielomianu przez (x−4) = −8. Stąd wynika że reszta dzielania przez wielomian
(x+1)*(x−47) jest równa.
Jak się rozbiło takie zadania

póki co zapisałem..
W(−1) = 7
W(4) = 8
25 paź 13:00
razor: dobrze przepisane polecenie?
25 paź 13:21
FHA: (x+1)*(x−4) ..
25 paź 13:26
Aza:
W(x)=Q(x)*(x+1)*(x−4)= ax+b , R(x)=ax+b
W(−1)=7 ⇒ .... −a+b=7
W(4)=8 ⇒ ... 4a+b=8
rozwiąż układ równań −a+b=7
4a+b=8
R(x)= ax+b =............
25 paź 13:32
FHA: dziękueje
25 paź 14:44