równanie z pierwiastkiem
Koszykarz: Mam problem z rozwiązaniem nierówności. Pierwsze co robię to mnożę przez x2 obie strony, ale
dalej mam problemy.
√x+20x < 1
25 paź 12:11
razor: (
√x+20−x)x < 0
dokończ
25 paź 12:16
5-latek: Ale miejmy nadzieje ze dziedzine wyznaczyl bo zaraz bedzie
25 paź 12:18
Steffek: D: x≥−20 x≠0
gdzie robię błąd:
x √x+20−x2<0
x √x+20 < x2 |2
x2 |x+20| <x 4 | /x2
|x+20| < x2
na przedziały:
x∊ (−∞, −20)
sprzeczne z dziedzina
x∊ <−20, ∞)
x−20<x2
−x2+x−20<0
w połączeniu z dziedziną wychodzi x∊<−20,−4) ∪ (5,∞)
a powinno <−20,0) ∪ (5,∞)
25 paź 13:05
Steffek: tam pomyliłem + z −, ale pomyliłem przy przepisywaniu a nie obliczeniach:
powiino być −x2+x+20<0
25 paź 13:07
razor: √x2 = |x|
(√x)2 = x
25 paź 13:08
Steffek: no dobra, racja ale co to zmieni:
będzie:
x2(x+20)<x4 | /x2
x+20 <x2
−x2+x+20 <0
wychodzi na to samo
25 paź 13:15
PW: Na spokojnie. D = [−20, +
∞)\{0} ze względu na definicję pierwiastka i na wartość mianownika.
Jednocześnie widać, że (już zaczynamy rozwiązywać nierówność)
wszystkie x ujemne z dziedziny są rozwiązaniami, gdyż dla takich x lewa strona jest liczbą
ujemną.
W dalszym ciągu poszukiwać będziemy więc tylko rozwiązań dodatnich, czyli rozwiązywać
nierówność
Dla takich x można wykonać mnożenie stronami przez mianownik i podnoszenie obu stron do
kwadratu:
x + 20 < x
2, x∊(0,+
∞).
x
2 − x − 20 > 0, x∊(0,+
∞).
(x+4)(x−5) > 0, x∊(5,+
∞).
x∊(5,+
∞).
Odpowiedź: Rozwiązaniami nierówności są x∊[−20,0)∪(5,+
∞).
25 paź 13:55
Steffek: dzięki
25 paź 14:09
nata: Pomóżcie rozwiązać:
√8−x > 20−x7
1 kwi 23:29
nata: i jeszcze jedno:
√x+3 > 9−x
1 kwi 23:32