matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu - proszę o pomoc!!!
ja:
n+
√
n
2
+3n−2
14 lis 11:48
Basia:
n+
√
n
2
+3n−2
= n+
√
n
2
(1+
3
n
−
2
n
2
)
= n+n
√
1+
3
n
−
2
n
2
= n(1+
√
1+
3
n
−
2
n
2
) → +
∞
*(1+
√
1+0−0
) = +
∞
*2 = +
∞
Uwaga: n∊N i dlatego nie trzeba pisać
√
n
2
=|n| tylko od razu
√
n
2
=n
14 lis 13:21