równania
mia: Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamieniamy miejscami cyfrę setek i cyfrę
jedności, to otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę liczb, jeśli wiadomo, że cyfra środkowa
jest średnią arytmetyczną cyfr skrajnych.
zaczęłam to robić tak:
x−cyfra setek
y−cyfra dziesiątek
z−cyfra jedności
x+y+z=15
100x+10y+x=100z+10y+x−396
y=x+z2
co zrobić dalej?
25 paź 10:25
Kaja: rozwiązać układ równań z trzema równaniami. a tam masz błąd. powinno być
100x+10y+z=100z+10y+x−396
25 paź 10:29
razor: z trzeciego równania masz x+z = 2y, wstawiając do pierwszego mamy 3y = 15 → y = 5. podstaw to
teraz do dwóch pierwszych równań i rozwiąż
25 paź 10:34
mia: wyszło

dzięki za pomoc
25 paź 10:41