.
Pi: Oblicz dla jakich wartości parametru m równanie (x−5)[(m−1)x2 −2mx+m−2]=0
ma liczbę pierwiastków ujemnych większą niż liczba pierwiastków dodatnich.
24 paź 23:54
ada:
x
1 = 5 to pierwiastek dodatni, czyli równanie (m − 1)
2x
2 − 2mx + m − 2 = 0 ma dwa
pierwiastki ujemne, muszą być więc spełnione jednocześnie założenia:
| | m − 2 | | 2m | |
m − 1 ≠ 0, Δ > 0, x2*x3 = |
| > 0, x2 + x3 = |
| < 0 |
| | m − 1 | | m − 12 | |
25 paź 00:07
ada:
Czy Pi cokolwiek z tego zrozumiałeś?
25 paź 00:47
Eta:
Pewnie już ś
Pi
25 paź 00:54
Pi: Teraz już nie śpię

Dziękuję za pomoc.
25 paź 12:50
Pi: Mam tylko pytanie:
Obliczyłam te warunki i wybrałam dla nich część wspólną. Czy prawidłowa odpowiedź to m∊(2,12)?
25 paź 12:52
Pi: Mam jeszcze jedno pytanie

:
Czy nie powinno być:
x
2 + x
3 =
2mm−1
26 paź 18:59