interpretacja geometryczna liczb zespolonych
aneta13: Hej, mam dwa przykłady z interpretacji geometrycznej liczb zespolonych. Nie moge poradzić sobie
z
a) minusem przy "z"
|z−1|=|1+5i−z |
b) narysowaniem w układzie współrzędnych z
2
|z+3i|<|z−1−4i|
|z+3i|<|z−(1+4i)| ?
z góry dziękuje za pomoc
24 paź 23:44
MQ: a) minus przy "z" załatwiasz tak: |1+5i−z|=|(−1)*(z−1−5i)|=|z−1−5i|
25 paź 00:02
MQ: b) dobrze
25 paź 00:03
aneta13: a jak rozwiązać taki przykład ?
|z2 + 2iz − 1| < 9
25 paź 00:27
Hurwitz: z2+2iz−1=(z+i)2
25 paź 09:28