matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Bartek:
2
2x
−3
x−
1
2
+2
2x−1
=3
x+
1
2
z góry dzięki
24 paź 23:20
Janek191:
2
2x
− 3
x − 0,5
+ 2
2x − 1
= 3
x + 0,5
1
4
x
−
*3
x
+ 0,5*4
x
=
√
3
*3
x
√
3
1
1,5*4
x
=
√
3
*3
x
+
*3
x
/ *
√
3
√
3
1,5
√
3
*4
x
= 3* 3
x
+ 3
x
1,5
√
3
*4
x
= 4*3
x
/ : 3
x
4
1,5
√
3
*(
)
x
= 4 / : 1,5
√
3
3
4
4
8
2
(
)
x
=
=
= (
)
3
=
3
1,5
√
3
3
√
3
√
3
4
4
= [(
)
0,5
]
3
=(
)
1,5
3
3
więc x = 1,5 =====
25 paź 08:23