stereometria
cntrl: Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa trójkątnego wynosi 132 √3 cm2. Wiedząc, że pole
powierzchni jednej ściany bocznej jest trzy razy większe od pola podstawy oblicz długości
krawędzi graniastosłupa.
24 paź 22:41
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisana jest treść zadania
24 paź 23:07
cntrl: dobrze
a dla prawidłowego dałoby radę to zrobić?
24 paź 23:11
Eta:
prawdłowy trójkątny
a−− dł. krawędzi podstawy ,a>0 , H −−− dł. wysokości
| | a2√3 | | 9a2√3 | |
z treści zad: Pc=132√3 i a*H=3* |
| ⇒ 3*aH= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 2a2√3 | | 9a2√3 | |
|
| + |
| = 132√3 ⇒ 11a2=4*132 ⇒ a=4√3 |
| | 4 | | 4 | |
24 paź 23:45