Funkcja liniowa rzędna
matmasensemzycia: Proszę o pomoc lub chociaż wskazania jak mam to policzyć.
Jeśli wykres funkcji f(x)=−3x−2b przecina oś OY w punkcie, którego rzędna jest równa 6, to
wykres funkcji g(x)=2x+1/3b przecina oś OY w punkcie, którego rzędna jest równa....?
24 paź 22:30
Janek191:

f(x) = − 3 x − 2b
przecina oś OY w A = ( 0 ; 6)
więc
f(0) = −3*0 − 2 b = − 2 b = 6 ⇒ b = − 3
oraz
| | 1 | |
g(x) = 2 x + |
| *(−3) = 2 x − 1 |
| | 3 | |
i dlatego
g(0) = 2*0 − 1 = − 1
Odp. Wykres funkcji g przecina oś OY w punkcie B = ( 0 ; − 1)
=================================================
Dodatkowo − wykresy obu funkcji
25 paź 08:36